otrdiena, 2008. gada 7. oktobris

Muižas Vidzemes augstienē

Dodoties uz Latvijas augstāko virsotni Gaiziņu, ceļā iespējams aplūkot vairākas interesantas muižas - Vecpiebalgas muižu, Cirstu muižu un Jumurdas muižu.
Lai nokļūtu līdz Gaiziņam, izvēlējāmies ceļu Sigulda - Bērzkrogs - Vecpiebalga - Ērgļi.

Vecpiebalgas muiža atrodas nevis pašā Vecpiebalgā, bet gan Inešos, taču to atrast nav grūti - jāseko vien norādēm. Jāsaka, ka ēka nav īpaši pārsteidzoša, un pilnībā atbilst 19.gs. apbūves labākajām tradīcijām - turklāt tur īsti, ko darīt, nav, jo namā iekārtotas vairākas pašvaldības iestādes, kā arī frizētava. Var apmest nelielu loku pa parku, palūkoties uz atjaunoto strūklaku, tas arī viss.
Savulaik tajā vietā atradusies Vecpiebalgas viduslaiku pils bija - regulāra celtne ar dzīvojamo korpusu. 14.gs. un 15.gs. pils vairākkārt postīta jau 17.gs. pils nav tikusi izmantota, bet 18.gs.sāk. tā bija jau drupu stāvoklī. Savukārt pati Vecpiebalgas muiža pašreizējā vietā atrodas jau no 17.gs.2.puses. Sākotnēji iebraukšana tajā bija caur diviem vārtiem pagalma stūros. Pie ceļa ir klēts un kūts, bet tām pretī pils. Pārējās saimniecības ēkas būvētas vienā malā, tai skaitā, arī ūdenstornis. 19.gs.2.pusē uzcelti jauni iebraucamie vārti starp klēti un kūti. (informācija un dati no pilis.lv)

Nākamā - Cirstu muiža. Lai arī vizuāli šķiet kā no viduslaikiem palikusi, tomēr izskats ir maldinošs - ēka celta 1896.gadā, par ko arī liecina ģerbonis virs galvenās ieejas. Turklāt nams 1905.gadā ir dedzis, kā jau vairākas kungu mājas ap šo laiku, atjaunots divdesmitajos gados, kad tur iekārtota skola. Tagad muiža, ja arī nav savā labākajā stāvoklī, tomēr tiek pamazām atjaunota, tajā notikusi arī filmas "Tumšie brieži" uzņemšana. Staigājot pa muižas apkaimi, vērts īpašu uzmanību pievērst ūdenstornim - tur savulaik atradusies arī bibliotēka, taču tagadējie apsaimniekotāji plānojot ierīkot pirti.

Jumurdas muižu var atrast pēc norādes, vien uzmanīgi jāskatās, lai grants ceļa putekļos to ieraudzītu. Muižas vecajās telpās iekārtota viesnīca, kuras piedāvājumu gan neizmantojām (var apskatīt www.jumurda.lv), teritorijā manāmas samērā krāšņas drupas, kā arī ūdenstornis. Kā vēlāk uzzinājām, netālu esot arī bijusī kungu māja, kur tagad mitinoties pagasta pašvaldība, taču mums to uziet neizdevās - kas nozīmē vien to, ka dodoties tālākā ceļā, vērts ne vien paļauties uz karti, bet arī pavākt vairāk informācijas.

1 komentārs:

easydance teica...

Skaisti, man ļoti patika